Gradina din Curtea Scolii este un proiect de integrare si dezvoltare sociala focalizat pe gradinarit si educatie ecologica. Proiectul se doreste a fi interdisciplinar si complementar scolii, urmarind sa arate copiilor cum sa aplice eficient cunostintele insusite in cadrul scolar.
Obiective
Asimilarea de catre copii a unor concepte ecologice de baza
Deprinderea de aptitudini practice
Integrarea sociala a adolescentilor
Desfasurarea proiectului
Gradina din Curtea Scolii se adreseaza copiilor din clasele V-VII.
Proiectul are doua componente educationale:
Activitati in sala de clasa – 1 ora/saptamana sau 1 ora/doua saptamani (in functie de programul elevilor). In sala de clasa vor fi predate cunostintele teoretice si se vor desfasura mici ateliere de gradinarit si reciclare creativa: pregatirea rasadurilor, stratificarea semintelor, reciclarea(refolosirea) PET-urilor, la sfarsitul lectiilor (30 minute teorie, 20 minute practica).
Ateliere (workshops) – 4 ore/saptamana, in fiecare Sambata. Atelierele se vor desfasura in sala de sport a scolii pe timpul iernii, urmand ca din primavara, in cadrul atelierelor sa se infiinteze gradina. Atelierele saptamanale se adreseaza tuturor elevilor scolii dar si parintilor, accentul fiind pus pe activitatile practice.
Beneficiile programului:
Dezvolta spiritul de comunitate, ajutand copiii sa lucreze impreuna pentru un rezultat palpabil, comestibil si, nu in ultimul rand, gustos.
Dezvolta libertatea de a crea. Incurajam copiii sa participe la designul gradinii sau la alegerea plantelor pe care doresc sa le creasca.
Ofera un spatiu de transformare si dezvoltare personala, reconecteaza mainile muncitoare cu creierul, dezvolta abilitatile practice, oferind viitorilor adulti sansa unei vieti mai bune.
Educatia ecologica trece de la teorie la practica. Invatand sa creasca plante, elevii se conecteaza la o noua retea, la reteaua vietii, invatand sa onoreze tot ce este viu pentru ca descopera singuri cat de pretioase sunt plantele si ecosistemul.
Gradina Scolii promoveaza un stil de viata sanatos, o alimentatie sanatoasa bogata in legume si fructe.
Programul creeaza deprinderi bune, dezvolta respectul, rabdarea, toleranta, capacitatea de a lucra intr-o echipa.