Viața în interiorul Cercului Arctic nu este, în niciun caz, ușoară, dacă nu ești un Hjertefølger. Am aflat pentru prima oară despre Benjamin si Ingrid Hjertefølger în urmă cu patru ani, când au început construcția Casei Naturii.
Este vorba despre o casă din cob, pe trei niveluri, acoperită de un dom geodezic solar. Amplasat pe insula Sandhornøya, din nordul Norvegiei, casa ultra-verde a fost concepută să găzduiască o familie cu șase membri, porniți în căutarea unei existențe sustenabile, în ciuda condițiilor climaterice extreme. Familia are chiar o grădina în jurul casei, care produce mare parte din alimentele necesare. Publicația Inhabitat a reluat legătura recent cu familia Hjertefølger, cei care locuiesc în această casă de trei ani deja, pentru a afla ce provocări și ce victorii au mai adunat.
Hjertefølger se traduce în engleză Heartfollowers ceea ce înseamnă ”Cei ce își urmează inima”. Cuplul locuiește în Casa Naturii împreună cu cei 4 copii ai lor – cu unul mai mulți decât la anterioara întâlnire a echipei Inhabitat cu familia. După terminarea construcției acoperite de unul dintre domurile geodezice Solardome, ridicată de familie și prietenii lor, familia s-a mutat în casa nouă pe 8 decembrie 2013.
”Casa funcționează așa cum ne-am plănuit. Ne iubim casa; are un suflet al ei și o simțim foarte aproape de noi. Ceea ce ne-a surprins este faptul că ne-am reconstruit pe noi în timp ce ridicam casa” a mărturisit Ingrid Hjertefølger reporterului Inhabitat. ”Procesul de construcție ne-a schimbat, ne-a modelat”.
Familia a proiectat casa ținând cont de temperaturile și viscolele extreme prezente în această zonă. Este imposibil să crești alimente, în timpul iernii, pe terasă. Proprietarul a explicat că sunt trei luni pe an în care soarele nu se vede din Casa Naturii – dar designul casei permite creșterea plantelor cu cinci luni mai mult decât ar fi putut să o facă afară. În grădina lor cresc meri, cireși, pruni, caiși, kiwi, viță-de-vie, castraveți, roșii, plante aromatice, dovleci și pepeni.
Producerea alimentelor este doar începutul vieții sustenabile în Casa Naturii. Hjertefølger a povestit că toată apa tulbure sau murdară este folosită ca fertilizator și sursă de apă pentru plantele pe care le cresc. Resturile vegetale sunt transformate în compost. Folosesc exclusiv produse de curățenie ecologice și biodegradabile, deoarece substanțele conținute de acestea pot ajunge în hrana familiei lor. Mai mult, casa construită de ei va avea o durată lungă de viață – Hjertefølger a explicat că acest material de construcție – cob – are o durată de viață nelimitată, cu condiția să fie menținut uscat, lucru posibil în condițiile în care casa este acoperită permanent de domul geodezic solar, de aceea clima nu a putut afecta construcția până acum. Aceasta a mai adăugat că nu este nevoie nici de vopsea sau renovare pentru pereții casei lor.
Pot fi realizate îmbunătățiri ale casei, dar, în cea mai mare parte, membrii familiei sunt incredibil de mulțumiți de design. ”Dacă ar fi să mai construim o Casă a Naturii, o îmbunătățire foarte utilă ar fi dublarea stratului de geamuri a serei, ceea ce ar crea o atmosferă tropicală în interior și ar elimina condensul” a mai spus proprietara. ”Dar”, a mai continuat ea, ”acest lucru ar fi puțin nerealist, deoarece o asemenea cantitate de sticlă în plus ar fi foarte costisitoare”. Aceasta a mai declarant că își dorește să facă unele schimbări ale modului de realizare a solului pentru plante, ”pentru a obține mai mult spațiu și o așezare mai bună a lor”. În ansamblu, familia declară că se simt minunat în Casa Naturii.
”Sentimentul pe care îl trăim când trecem pragul casei noastre este complet diferit de ce simțim în interiorul altor case”, a mărturisit Hjertefølger pentru publicația Inhabitat. ”Atmosfera din interior este unică. Casa are un calm al său; aproape poți să auzi nemișcarea. Este foarte greu de explicat. Dar, ar fi fost imposibil să trăim acest sentiment într-o casă proiectată și construită de altcineva, sau într-o casă cu colțuri și pereți drepți”.
Puteți urmări activitatea familiei pe blogul lui Ingrid Hjertefølger: Blog
sursa articol : inhabitat.com / articol
Sursa film
Traducere și adaptare: Amelia Gheorghiu
Poate că în această perioadă reușim să devenim mai conștienți de Natură. De ceea ce…
Omul care planta copaci prezintă povestea lui Elzeard Bouffier, care, pe parcursul a peste 35…
https://youtu.be/I336e0V9rRw Dacă ajungi în zona Unirii – piața Alba Iulia, ai sentimentul că te plimbi…
Expert internațional gifted education, specialist în modelare matematică, inventatorul fractalilor algebrici, prof. dr. Florian Colceag…
Pentru că educația este cheia de aur spre o viață prosperă, sustenabilă, echilibrată, armonioasă și…
O școală în mijlocul junglei, proiectată pentru a avea cea mai mică amprentă de carbon…
View Comments
Frumos articolul!