Iulie fără plastic – primul episod

Ce ne propunem prin acest proiect?

  • Să atragem atenția asupra consumului excesiv de plastic.

  • Să ajutăm oamenii să conștientizeze efectele nocive pe care le are poluarea cu plastic asupra întregii planete.

  • Să informăm despre alternativele responsabile față de mediu.

  • Să implicăm comunitatea în activități creative și eco-sustenabile (vizionari de documentare, lecturi publice, scriere creativă, biblioteci umane, acțiuni de ecologizare, ateliere de reciclare creativă etc.)

  • Să insuflăm oamenilor dorința de-a elimina pe cât posibil plasticul din viețile lor.

 

 

Plastic Free July este o mișcare internațională care crește de la an la an. Efectele ei sunt imediate, din ce în ce mai mulți oameni conștientizează cât plastic produc involuntar în fiecare zi și încep să schimbe treptat mici obiceiuri nocive și să le înlocuiască cu altele responsabile față de mediu. Cum funcționează? Prima etapă nu constă în a recicla, ci în a refuza să folosești plastic de unică folosință atunci când nu ai cu adevărat nevoie de el. Pahare de cafea de unică folosință, caserole de plastic pentru mâncarea comandată la birou, sticla de apă de la sală, paiul de la cocktail-ul pe care îl cumperi când ieși în club, sacoșa de plastic care se rupe de la magazin până ajungi acasă cu cumpărăturile etc. Soluții alternative există și sunt acolo, chiar la îndemâna noastră. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă informați și să le puneți în practică.

Dacă este primul iulie fără plastic la care participați, atunci e posibil să fiți un pic dezorientați așa că iată câteva idei:

– cumparaturile fără plastic se fac mult mai ușor în piața unde puteți să puneți în ce sacoșă textilă sau casoletă vreți

– tot în diverse piețe se pot găsi și condimente la vrac, chia, sucuri naturale în sticlă (Oborul e Raiul, dar găsiți și prin alte piețe)

– iar dacă piața nu vă e la îndemană, din Mega Image fructele și legumele neambalate se pot pune în orice pungă aveți: textilă, una de plastic pe care deja o aveați de acasă. Se poate lua fară probleme mâncare gătită în casoleta adusă de acasă.

– în Kaufland găsiți câte ceva produse la vrac (dar, cel puțin în cel de la mine era foarte săracă oferta) și fructe și legume neambalate. Însa Raiul pe pământ din punct de vedere cantitatea și calitatea produselor la vrac e Auchan: au un perete întreg de containere pentru produsele bulk și o insulă în mijloc tot cu produse de genul, pe care le puteți lua în punguțe de hârtie ce se pot refolosi.

– și cea mai simplă acțiune este refuzarea paiului de plastic la ieșirile în oraș. Nu e greu să fim verzi. ?

text via cutiadecarton.com si korydeea.com

 

George

View Comments

Share
Published by
George

Recent Posts

Ora Pământului (Earth Hour)

Poate că în această perioadă reușim să devenim mai conștienți de Natură. De ceea ce…

5 years ago

Omul care planta copaci

Omul care planta copaci prezintă povestea lui Elzeard Bouffier, care, pe parcursul a peste 35…

5 years ago

Actiune De ecologizare Pe maidanul urban – Iulie fără plastic

https://youtu.be/I336e0V9rRw Dacă ajungi în zona Unirii – piața Alba Iulia, ai sentimentul că te plimbi…

6 years ago

Arta de a gândi – Logica Trivalentă – cu Florian Colceag

Expert internațional gifted education, specialist în modelare matematică, inventatorul fractalilor algebrici, prof. dr. Florian Colceag…

7 years ago

Propunere pentru o nouă Lege a Educației Naționale

Pentru că educația este cheia de aur spre o viață prosperă, sustenabilă, echilibrată, armonioasă și…

7 years ago

Scoala verde, scoala de vis

O școală în mijlocul junglei, proiectată pentru a avea cea mai mică amprentă de carbon…

7 years ago